Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτροφόρησης

Έργο: Μελέτη και κατασκευή πλήρως
αυτοματοποιημένου συστήματος ηλεκτροφόρησης

EE1: Ανάλυση απαιτήσεων, 3D σχεδίαση επιμέρους τμημάτων και τεχνικές προδιαγραφές συσκευής

Π1.1
Έκθεση ανάλυσης απαιτήσεων 

 

Ως αρχή ανάπτυξης θα πρέπει να τεθούν οι προδιαγραφές και τα όρια για τη νέα συσκευή. Είναι φανερό ότι είναι μάλλον αρκετά αμφίβολο ότι μπορεί να αναπτυχθεί μία συσκευή που να εκτελεί όλα τα είδη αναλύσεων σε όλους τους τύπους ηλεκτροφόρησης. Αν και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την ιδανική περίπτωση, ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων και των σχεδιαστικών παραμέτρων που θα απαιτούνταν, θα καθιστούσαν ανέφικτη  την υλοποίηση και χρήση μίας τέτοιας συσκευής. Ένα ανάλογο συμπέρασμα προκύπτει και από την αγορά, καθώς οι συσκευές ηλεκτροφόρησης διακρίνονται κυρίως ανάλογα με το υπόστρωμα που χρησιμοποιούν.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη το πιθανό εύρος και εφαρμοσιμότητα της συσκευής, λήφθηκε η απόφαση υλοποίησης μίας συσκευής οριζόντιας ηλεκτροφόρησης σε υπόστρωμα αγαρόζης. Η οριζόντια ηλεκτροφόρηση αποτελεί μία αρκετά διαδεδομένη κλινική εφαρμογή, όπως επίσης και η χρήση του υποστρώματος αγαρόζης, αν κρίνει κανείς από τη σχετική ευκολία εύρεσης των απαραίτητων αναλωσίμων.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος αποτελεί το εύρος των αναλύσεων που θα μπορεί να εκτελέσει η εν λόγω συσκευή. Όπως αναφέρθηκε η ηλεκτροφόρηση ως τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάλυση πρωτεϊνών, DNA κτλ. Έτσι κρίθηκε σκόπιμο η νέα συσκευή να μην επεκταθεί σε αναλύσεις DNA οι οποίες εκτελούνται κυρίως με συσκευές κάθετης ηλεκτροφόρησης και επιπλέον με άλλες μεθόδους, πλην της ηλεκτροφόρησης.

Ένα βασικό σύνολο αναλύσεων-προγραμμάτων που είναι σκόπιμο να εκτελεί η νέα συσκευή, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια ένα μεγάλο εύρος πιθανών εφαρμογών περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών
  • Ανοσοδιέγερση (immunofixation)
  • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
  • Ηλεκτροφόρηση λιποπρωτεϊνών
  • Ηλεκτροφόρηση ισοενζύμων
Π1.2
Π1.3

EE2: Υλοποίηση των μηχανολογικών τμημάτων της συσκευής

Π2

ΕΕ3: Υλοποίηση ψηφιακού ρομποτικού βραχίονα και ηλεκτρονικών/ηλεκτρολογικών τμημάτων

Π3.1
Π3.2
Π3.3

ΕΕ4:Ανάπτυξη του λογισμικού (firmware και software) στη συσκευή

Π4.1
Π4.2
Π4.3

ΕΕ5: Ολοκλήρωση του προϊόντος και σύνδεση των επιμέρους τμημάτων

Π5.1
Π5.2
Π5.3
Π5.4

ΕΕ6: Αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας

Π6.1
Π6.2
Π6.3